הליך גילוי מרצון הינו תהליך בו בעל עסק, עצמאי או כל בעל תיק רשום בישראל ניגש אל רשויות המס על מנת לדווח על עבירה על חוקי המסים. גילוי מרצון הינו תהליך המבוצע על מנת להימנע מההשלכות האפשרויות של עונש בעת גילוי העבירה על החוק ועל חוקי המס בפרט. הליך גילוי מרצון הינו תהליך מורכב למדי במהלכו האדם המבצע את העבירה אכן לוקח סיכון כלשהו באשר לכספו ובאשר לעסק שלו – ולו על מנת להימנע ממקרים של עונשים חומרים, קנסות מצד מוסדות המדינה ואפילו כליאה בפועל.
תשלומים של כל בית עסק
הליך גילוי מרצון כיום
הליך גילוי מרצון כולל הגשה או הצהרה על העבירות שנעשו. בתהליך הגילוי מרצון הנישום למעשה משלם את המס שאותו הסתיר ובתמורה לגילוי הלב והאמת – רשויות המס נמנעות מלחייב את בעל התיק בעונשים או בהליכים פליליים חמורים העלולים להשפיע על חייו ועל העסק של בעל החוב. נכון להיום כל עצמאי במדינת ישראל נדרש לשלם את מיסיו כחוק. מיסים אלו משולמים על ידי עצמאיים ובעלי תיק עוסק מורשה, חברות וגופים אחרים מדי חודשיים.
תשלומים של כל בית עסק
כמו כן מחויב כל גוף עסקי בתשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי, מע"מ ותשלומים אחרים. מדי כמה שנים נדרש בית העסק להצהרת הון. זאת על מנת לוודא כי העסק לא צבר הון נסתר או הון שלא ברור מהיכן הגיע. נישומים שאינם מדווחים בזמן למס הכנסה או למע"מ וכאלה המגישים דיווחים לא נכונים הם למעשה עוברים על חוקי המס של מדינת ישראל. במקרים אלו הנישומים למעשה מעמידים את עצמם במצב חשוף לתביעות ולהליכים פליליים שיינקטו כנגד מעלימי מס בישראל.
מבחינת הרשויות, העלמת מס הינה עבירה חמורה העלולה לגרור הרשעה ואפילו מאסר בפועל. דיווחים מראים כי ישראלים רבים מעלימים מס ולכן האכיפה ופעולות הפיקוח של הרשויות מבוצעות באופן עקבי. על מנת להימנע ממצבים לא נעימים כמובן שרצוי להימנע מראש ממקרים של אי דיווח, איחורים בדיווח, דיווחים כושלים או העלמות מס בדיווחים השונים. אלו עלולים להביא לתוצאות מאד לא נעימות של חקחירות וניהול משפטים עד כאמור, מאסר בפועל.
הליך גילוי מרצון כיום
הליך גילוי מרצון הינו בעל נוהל ברור כיום, לאחר שנים רבות בהן היה קיים במדינה אולם לא היה נהיר לאיש. כיום ישנו "נוהל גילוי מרצון" המאפשר דיווח. גילוי מרצון כולל עבירות שבוצעו בארץ או בחו"ל וכוללות התחמקום ממס, העלמת הכנסות, ניהול ספרים בצורה שקרית ועוד. יחד עם זאת גילוי מרצון אינו כולל עבירות בסיסיות על החוק כגון אי הגשת דוחו ת וניכויים מהותיים.
גילוי מרצון אינו נעשה על ידי או בליווי רשויות המס אלא על ידי הנישום עצמו ובסיוע של עורכי דין המתמחים בתחום. על מנת להגיש גילוי מרצון יש לוודא כי לרשויות אין מידע קודם על גילוי מרצון, כולל חקירות שונות. כמו כן יש לוודא כי רשות המיסים לא החלה באי אילו תהליכים כנגד הנישום עצמו.