בתוקף תפקידו נוטריון חייב להגן על החוק אפילו במקרה בו זה נוגד את האינטרס של הלקוח הפונה אליו. כאשר עורך דין מבקש להפוך לנוטריון, עליו לשנות לחלוטין את קו המחשבה שלו מהימים בהם שימש כעורך דין. עורך דין שאינו מסוגל להגן על החוק אינו צריך לחשוב להתמנות לנוטריון. על ההבדלים בין עורך דין ונוטריון- במאמר שלפניכם.
 

כיצד להבחין בין התפקידים השונים?

נהוג לחשוב כי כל עורך דין משמש גם כנוטריון, אך לא כל הם פני הדברים. במרבית המדינות עורכי דין ונוטריונים מאוגדים בלשכות נפרדות כלומר, קיימת לשכת עורכי דין וקיימת לשכה עבור נוטריונים, כאשר עורכי דין אינם פועלים כנוטריונים ונוטריונים אינם פועלים כעורכי דין והדבר היחידי המקשר בין המקצועות הוא ההשכלה המשפטית המשותפת לשניהם.
 
עורך דין מתוקף תפקידו לוקח צד בכל הסוגיות בהן הוא עוסק. הוא מעניק ייעוץ ללקוחות כיצד לנהל את העניינים שלהם, כיצד לחשוב קדימה ולראות את התמונה הכללית, כאשר מתוקף תפקידו הוא מזדהה עם הלקוח הזדהות מלאה במסגרת החוק ומסייע לו לנצל כל פירצה בחוק לטובתו. בסופו של דבר, תפקידו של עורך דין הוא לסייע ללקוח ולהגן עליו. 
 
בשונה מתפקידו של עורך דין, נוטריון אינה רואה את טובת הלקוח אלא רק את החוק. לנוטריון אין לקוח אלא רק החוק, ולכן עליו לשמור על ביצוע החוק. למה הכוונה? כאשר עורך דין מסייע ללקוח להכין כתב הגנה עליו לייעץ לו מה לכתוב, מה הדבר הטוב ביותר בשבילו ומה לא לכתוב. לעומת זאת, נוטריון יבדוק כי המסמך נערך על פי הכללים בהתאם לחוק ויכלול את כל האלמנטים בהתאם לחוק.
 

מה אומר החוק בישראל?

כאמור, אי אפשר לפרט כאן את כל תפקידו של עורך הדין אבל ננסה לבחון את ההבדלים בין התפקידים בהתאם לחוק בישראל. בשונה ממקומות אחרים בעולם, קיימים הבדלים בין עבודתו של עורך דין לנוטריון בישראל. תפקידיו של הנוטריון  בישראל מוגדרים בהתאם לחוק הנוטריונים. מסיבות שונות מצא המחוקק הישראלי לאמץ הסדר שונה בכל הנגוע לעבודתו של נוטריון כלומר, מתוקף תפקידו אין הוא רשאי לעשות מעבר למה שהוטל עליו, בשונה מעורך דין דיני תעבורה מנוסה היכול לנצל כל פרצה בחוק כדי להגן על הלקוח. אך נוטריון אינו רואה את הלקוח אלא רק את החוק' ובמסגרת עבודתו הוא מגן על החוק מבלי לחפש פרצות שונות בתוכו.
 

פרמטרים המתייחסים לשני המקצועות

  • תנאי קבלה: על מנת להתקבל לעבודה כעורך דין יש צורך לסיים תואר במשפטים ולעבור את מבחני הקבלה של לשכת עורכי הדין בישראל. לעומת זאת, נוטריון הוא עורך דין בעל 10 שנות ניסיון שקיבל רישיון מועדת רישיונות אשר מינה שר המשפטים. כמו כן, עורך דין המבקש לעבוד כנוטריון חייב להיות ללא עבר פלילי, זאת בשונה מעורך דין שלא חל עליו התנאי הזה.
  • מהות התפקיד: במסגרת התפקיד עורך דין נדרש לתת ייעוץ ללקוח ולייצג אותו בבית המשפט. להבדיל, תפקידו של הנוטריון הוא לאשר, לאמת ולהעיד מסמכים משפטיים בהתאם לחוק.
  • שכר טרחה: במסגרת תפקידו עורך דין רשאי לגבות דמי טרחה כפי שהוא רואה לנכון. לעומת זאת, שכר הטרחה של הנוטריון קבוע בהתאם לחוק, אך התעריפים אינם קבועים ומתעדכנים על ידי משרד המשפטים.
  • כללי אתיקה: בעת התפקיד עו"ד דיני תעבורה מנוסה צריך לעמוד בכללי אתיקה אשר נקבעו על ידי לשכת עורכי הדין. לעומת זאת, כללי האתיקה של נוטריון נקבעו בחוק הנוטריונים. 

צרו קשר ונעמוד לרשותכם - 03-6134244